Sıkça Sorulan Sorular

Genel Sorular

Projektörler için Sorun Giderme

Işık Akısı (Lümen) ve Aydınlatma (Lux) Arasındaki Farklar

Işık akısı (LumInous Flux)
  • Lümen (yani lm), ışık akısı birimidir. Işık Akısı normalde projektörün parlaklığını ifade eder.
  • Işık Akısı, bir kaynak tarafından birim zamanda yayılan görünür ışığın toplam miktarının ölçüsüdür. Aydınlatılan bir nesnenin birim zamanda absorbe ettiği ışık enerjisi olarak da bilinir.
Aydınlık (IllumInance)
  • Lux (yani lx) aydınlatma birimidir.
  • Aydınlık, belirli bir alana ne kadar ışık akısının yayıldığının ölçüsünü ifade eder.
Farklılıklar:

Işık Akısı mevcut görünür ışığın toplam “miktarını” ölçerken, aydınlık bir yüzeydeki aydınlatmanın yoğunluğunu ölçer.

Bir lüks metrekare başına bir lümendir. Matematiksel olarak 1 lüks= 1 lm/m2

Örneğin: Bir metrekarelik bir alana yoğunlaşan 1000 lümenlik bir ışık akısı, o 1000 lükslük kare aydınlığını aydınlatır. Bununla birlikte, on metrekareye yayılan aynı 1000 lümen, 100 lükslük daha sönük bir aydınlatma üretir.

Parlaklık (lümen) = aydınlatma (lüks) * ekran alanı

Sabit Parlaklığa (lümen) sahip aynı projektör için yansıtılan alan ne kadar büyükse, o kadar az aydınlatma üretir; Tam tersi, yansıtılan alan ne kadar küçük olursa, o kadar fazla aydınlatma toplanır.


LED, LCD veya DLP arasındaki fark nedir?

DLP, LCD ve LED, projeksiyon için kullanılan üç ana teknolojidir. DLP (Dijital Işık İşleme), bir görüntü oluşturmak için küçük mikroskobik aynalardan ve dönen bir renk tekerleğinden oluşan bir çip kullanır. DLP projektörler keskin görüntüler sunar, herhangi bir filtreye ihtiyaç duymaz, daha iyi tepki süresine ve 3D özelliklerine sahiptir. Bir DLP projektörün etkin lamba ömrü yalnızca 2.000-5.000 saattir.

Öte yandan LCD projektörler sıvı kristal ekranlar kullanır, hareketli parçaları yoktur ve bu nedenle genellikle daha ucuzdur. Eğer bütçeniz kısıtlıysa tek çipli bir LCD projektör idealdir. Çoğu LCD projektör, uzun ömürlü lambayla birlikte gelir ve kullanım ömrü 50.000 saate ulaşabilir; bu, DLP projektörden çok daha uzun ve uygun maliyetlidir.

LED projektörler daha küçüktür ve daha az ısı üretir. LED projektörlerin LCD veya DLP’ye kıyasla sınırlı parlaklığa sahip olduğunu, dolayısıyla odanızda çok fazla ortam ışığı varsa önerilmediklerini unutmayın.


Bir ev projektörü için ne kadar parlaklığa ihtiyacım var?

Ev eğlenceniz için bir video projektörü satın alırken, oturma odanız veya ev sinema sisteminiz için gerçekte ne kadar parlaklığa ihtiyacınız olduğunu düşünmeniz tercih edilir. Gündüz koşullarında, daha yüksek lümenler şiddetle tavsiye edilir çünkü çok parlak bir oda, görüntü kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir ve ekranda gördüğünüz her şeyi silebilir. Loş ışıklı odalar için parlaklık konusunda fazla bir kısıtlama yoktur, 1.000 ila 2.000 lümen parlak ve net görüntüler için memnuniyetinizi karşılayabilir.


Atış oranı nedir? Ekran boyutu ve yansıtma mesafesi önemli mi?

Projektörler “yansıtma oranı” adı verilen ana özelliğe sahiptir. Atım oranı temel olarak bir denklemdeki bilginin ilk iki parçasıyla belirlenen spesifikasyondur.


Çözünürlük önemli mi? Ev sinema sistemim için hangi çözünürlüğe ihtiyacım var?

Genel olarak konuşursak, çözünürlük ne kadar yüksek olursa görüntü kalitesi de o kadar iyi olur ve projektörün maliyeti de o kadar yüksek olur. Daha yüksek çözünürlükler resimde daha fazla ayrıntı görüntüleyebilir ve piksel yapısının görünürlüğünü azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Bunların her ikisi de iyi bir ev sinemasında oldukça arzu edilir. Yerel 1080p çözünürlüklü projektörler, çoğu projektör kullanıcısı için uygun fiyatlı olduğundan en çok ev sineması için tavsiye edilir.


İdeal görüntüler elde etmek için trapezoid düzeltme (Keystone / Köşe Düzeltme) fonksiyonunu nasıl kullanabilirim?

Çoğu projektör, manuel trapezoid düzeltme veya dijital trapezoid düzeltmeyle birlikte gelir. Yalnızca manuel düzeltme özelliğine sahip bir projektörünüz varsa, düzeltme o kadar akıllı olmadığından merceği manuel olarak ayarlamanız gerekir. Manuel trapezoid düzeltmeyle karşılaştırıldığında dijital düzeltme esnektir ve çok daha kolaydır. Bazı projektörlerde, projektör açılıysa görüntünün otomatik olarak kare olmasını sağlayan seçilmiş bir algoritma bulunur. Bu, projektörü kurarken size çok zaman kazandırabilir.


Projektörümün aşırı ısınmasını önlerken sesini nasıl azaltabilirim?

Projektörler TV’den daha fazla ses çıkarır. Bunun nedeni, cihazı soğutan havalandırmadır. Gürültüyü azaltmak için serin bir yere ihtiyaç vardır. Projektörünüzü güneş ışığına maruz bırakmayın ve optimum havalandırmayı etkileyecek her türlü nesneden uzak tutun. Bunu yaparak soğutma sistemi daha az ses çıkarır ve projektör aşırı ısınmaz. Video projektörden gelen gürültü ne kadar az olursa, filminizin sesinin keyfini o kadar çok çıkarabilirsiniz.


Full HD video projektörünün avantajları nelerdir?

Video projektörünün TV’ye göre büyük bir avantajı var: filmi gerçekten deneyimleme hissi veya oyunculardan veya futbol maçından yalnızca birkaç metre uzakta olma hissi. Bu sayede oturma odanızı ailenizle veya arkadaşlarınızla keyifle vakit geçirebileceğiniz bir sinema salonuna dönüştürebilirsiniz! Ayrıca gerçek boyutlu video oyunlarınızın keyfini çıkarabilirsiniz.


Projektör lambasının parlaklığı çok düşük olduğunda ne yapılmalı?

Düşük ışık belirtisinin nedenleri şunlar olabilir:

  • Projektör lambasının kullanım ömrü dolmuştur;
  • Lambanın parlaklık ayarı çok düşük olabilir
  • Lambanın güç kaynağı arızalı olabilir

Video projektör menüsünde ne olduğunu kontrol edin

Lamba kullanım sayacını kontrol edin: Lamba kullanım sayacı 2000 saate yakın mı? Bu, lambanızın değiştirilmesi gerektiğini doğrular.

Parlaklık düzeyinin kontrol edilmesi: Parlaklık, video projektörünüzde ayarlanabilir.

Satış sonrası servisle iletişime geçin: info@oyuncakhobi.com

Tanı koymak için video projektör tedarikçinizin müşteri hizmetleri departmanıyla iletişime geçmeniz faydalı olabilir.


Projektörler için Sorun Giderme

– Görüntü var fakat ses yok

  • Projektörün sesi kapalı.
  • Cihazın (PC, TV vb.) sesi kapalı.
  • Dolby sesi desteklenmiyor, tekrar oynatmak için çıkın.
  • Profil ses formatı projektör tarafından desteklenmiyor. Örneğin. Projektör 1080P’yi destekler ve 1080I video ses oynatmaz.
  • VGA bağlantısı sesin değil yalnızca videonun analog sinyalini iletebilir. Cihaz VGA kablosuyla bağlandığında harici hoparlör gereklidir.
  • Videolara veya videoyu tutan medya oynatıcıya uygulanan şifreleme. Bu olasılığı tanımlamak için daha fazla video deneyin.
  • Yukarıdaki olasılıkları hariç tutun, her iki video sesinin de mevcut olup olmadığını görmek için doğrudan oynatmak üzere 1TB içindeki 32G/USB sabit disk içindeki başka bir HDMI kablosunu/harici hoparlörü ve bir 2.0USB diski/Mikro SD kartı deneyin.

Hala çalışmıyor mu? Belki…

  • Profil ses formatı projektör tarafından desteklenmiyor.
  • Videolara veya videoyu tutan medya oynatıcıya uygulanan şifreleme engelliyor.
  • Yalnızca ses varken lamba kapalıysa lamba arızalıdır. Değiştirme için lütfen satıcıyla iletişime geçin.
  • ※HDMI üzerinden bağlıysa başka bir HDMI kablosu deneyin.

– Sinyal yok

  • Tüm kabloların doğru ve sıkı bir şekilde takıldığından emin olun.
  • Kaynak girişi kaynak çıkışına uygun olmalıdır. Örneğin. cihaz projektöre HDMI bağlantı noktasından HDMI kablosuyla bağlıysa, yansıtma sırasında HDMI giriş kanalının seçilmesi gerekir.
  • Projektörde 2.0USB disk desteklenir. Bir 3.0USB bağlıysa ‘Cihaz Yok’ mesajı gösterilecektir.

– Bulanık Görüntüler veya Biçimsiz

  • Makinedeki merceğin yakınındaki odak halkasını, en iyi görüntüleri gösterene kadar sola/sağa hareket ettirerek ayarlayın.
  • En iyi görüntüleri elde etmek için makinenin arkasındaki trapezoidi ve alttaki destek çubuğunu ayarlayın.
  • Projektörü yatay veya dikey olarak düz bir yüzeye yerleştirin. Herhangi bir açının eğimi, bulanık görüntülere veya eşit olmayan renklere neden olabilir.
  • En iyi yansıtma performansını elde etmek için daha karanlık ortam önerildi.
  • Projektör ile projeksiyon perdesi/duvarı arasında 1,2 m-6 m/4 ft-20 ft’lik uygun mesafe. En iyi mesafe 60-90 inç izleme boyutuyla 2 m/6,5 ft’dir.
  • Projeksiyon yapan duvar veya perdenin boş, temiz beyaz renkte olması gerekmektedir.

– Ters Görüntüler

  • Projeksiyon görüntüsünü uygun şekilde çevirmek için projektörün uzaktan kumandasındaki ‘FLIP’ düğmesine basın (belirli bir modele göre) veya Menü-Resim’e girin. Projektör ön kurulumlu ön/arka projeksiyonu ve ön/arka projeksiyonu destekler.

– Projeksiyon ekranı kare değil veya yatay olarak hizalanmamış

  • Projektörün ekranın ortasında projektör ışığı olacak şekilde düz bir yüzeye yerleştirildiğinden emin olun.
  • Projektör ekranının yatay olarak yerleştirildiğinden emin olun.

– Renk Bozulması

  • Video kaynağının iyi bir çözünürlüğe sahip olduğundan emin olun.
  • RGB’yi adım adım ayarlayın: menü-resim-renk sıcaklığı, ardından farklı modlar seçin ve değeri buna göre ayarlayın.
  • Projektörü üretici ayarlarına aşağıdaki adımlarla sıfırlayın: menü seçeneği-fabrika varsayılanına geri yükleme.

– Tepki Vermeyen Uzaktan Kumanda

  • Pillerin doğru takıldığından ve gücün yeterli olduğundan emin olun.
  • Uzaktan kumanda IR aracılığıyla projektörle çalışır. Bazı modellerin arkasında IR düğmesi bulunur. Uzaktan kumanda yalnızca IR doğrudan tepki mesafesinde olduğunda çalışır ve IR düğmesi engellenirse veya kapatılırsa yanıt vermez.

– Ekranda Küçük Noktalar

  • Kurulum sırasındaki tozdan veya nakliye sırasındaki sarsıntıdan kaynaklanabilecek küçük noktayı temizlemek için projektöre hafifçe vurun.
  • Lensi temiz, dokuma olmayan kumaşlarla temizleyin.

– Genişleyen Karanlık Nokta/Aşırı Isınma/Duman

  • Fan gürültüsünün artıp artmadığını veya fanın çalışmasının durup durmadığını kontrol edin. Bu durumda projektörün fişini çekin ve satıcıyla iletişime geçin.
  • Prizin ve projektör güç adaptörünün ıslak veya nemli olmadığından emin olun; bu durum, projektör açıldığında kıvılcımlara veya prizden duman çıkmasına neden olur.

– Oynatma Sırasında Açılmıyor/Kapanmıyor

  • Elektrik fişinin çalıştığını ve prize sıkıca takıldığını doğrulayın.
  • Güç göstergesi yanıyor ancak fan çalışmıyorsa lütfen yardım için satıcıyla iletişime geçin.
  • Projektörün aşırı ısınması, dahili kapanma koruma panelini etkinleştirecektir. Projektör soğuduğunda makineyi yeniden başlatın.
  • 1TB veya üzeri USB disk harici güç kaynağı olmadan bağlandığında aşırı güç yüklenmesi kapanmaya neden olacaktır. Diski projektör kapalıyken takın veya disk için harici güç kaynağı sağlayın, sorunu çözecektir.

– 3D Efekti Mevcut Değil

  • Projektör, 3D video kaynağını ve sağlanan 3D gözlüklerle elde edilebilecek 3D görüntüleme performansını destekler.

– Özellikle Harici Depolama Bağlıyken Ana Ekranda Hiçbir Şey Çalışmıyor

  • USB flash disk veya hafıza kartını kullanırken doğru kanalın seçilmesi gerekir, aksi takdirde ekranın sol üst köşesinde ‘Cihaz Yok’ mesajı görünecektir.
  • Klasörler ekranında, diskinizdeki veya hafıza kartınızdaki tüm videolar veya fotoğraflar her klasörde yer alacaktır ancak yalnızca dahil edilen dosyanın formatı, klasörün etiketindeki isme uygun olduğunda oynatılırlar. Örneğin. ‘Fotoğraf’ klasörünü açın, fotoğrafları, videoları, müziği göreceksiniz, ancak yalnızca fotoğraflar açılabilir. ‘Video’ klasörünü açın, yalnızca videolar çalışır ve dahil olsalar bile fotoğrafları açamazsınız.

– PowerPoint, Excel, Word Dosyaları Çalışmıyor

  • Projektör bir monitör olarak çalışır ve bir bilgisayara veya dizüstü bilgisayara bağlandığında dosyaları yukarıya yansıtır.
  • Projektör bir monitör olarak çalışır ve bir bilgisayara veya dizüstü bilgisayara bağlandığında dosyaları yukarıya yansıtır.

– Lamba Yanmıyor

  • Bu durumda yardım için lütfen satıcıyla iletişime geçin.

– Dizüstü Bilgisayara Bağlanırken HDMI Moduna Nasıl Geçilir

  • Windows7/8/10 kullanıcıları için P harfi–“Projektör”de olduğu gibi. Özellikle, Windows-P’ye basmak, çeşitli ekran modları arasında geçiş yapmayı kolaylaştıran yeni bir ekran değiştirme araç çubuğunu çağırır. Kombinasyon tuşları farklı bilgisayar marka veya modellerine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıntılı bilgi içeren bağlantı: http://kb.mcgill.ca/?portalid=2&articleid=1750#tab:homeTab:crumb:8:artId:1751:src:article.
  • Windows XP kullanıcıları için lütfen şu videoya bakın: https://www.youtube.com/watch?v=fV6PQu1VzFg.
  • Mac kullanıcıları için lütfen Apple Menüsüne gidin; Açılır menüden Sistem Tercihleri’ni seçin; Ekranlar simgesini seçin; Ekranlar penceresi göründüğünde, Ekranları Algıla düğmesini tıklayın. Bu noktada Mac’iniz ve projektörünüz senkronize edilmelidir.

– Yalnızca Önizleme Ekranı Tam Ekran Değil (belirli modeller için)

  • Tam ekran oynatmaya geçmek için projektördeki kaynak düğmesine basın.
  • Tam ekran oynatmaya geçmek için uzaktan kumandadaki oynat düğmesine basın.

– Dil Nasıl Ayarlanır

  • Projektörde veya uzaktan kumandada Menü = tuşuna basın -Seçenek -OSD Dili-Dil Seçin.

-Akıllı Telefona Nasıl Bağlanılır

  • Akıllı telefonlardan görüntü iletmek için HDMI adaptörü/hub gereklidir. Adaptörler akıllı telefonlara göre değişiklik göstermektedir.

– Projektör Montaj Vidalarının Boyutu

Projektörün tavana monte edilmesi, projektördeki somunlu uyumlu vidalar gerektirir: Aşağıda farklı modeller için vidaların boyut bilgileri verilmiştir:

  • Leisure 495W: 1/4 Standart
  • Sunspark 500W: 1/4 inçlik Standart
  • Leisure 470PRO: 1/4 inçlik Standart
  • Leisure3: M4 vida.
  • Leisure410: 1/4 inçlik Standart
  • Leisure510: M3 vidalar; Somunları bulmak için projektörün altındaki 4 ayak pedi kapağını açın.

– TV KUTUSU, TV Stick, Firestick, DVD’yi bağlamak için kablolar

  • Yukarıda belirtilen tüm cihazlar için HDMI. HDMI bağlantı noktası olmayan bazı TV’lerde VGA kablosu çalışacaktır. Bazı DVD modelleri AV kablo bağlantısı gerektirir.

– Projektörde PowerPoint Nasıl Görüntülenir

  • Bir PC’den veya PC çalışma sistemine sahip başka bir cihazdan yansıtma yapmak için projektör bir monitör olarak çalışır ve PowerPoint profil gösterimini destekler. Profesyonel kullanımda parlaklık ve netlik gereksiniminin daha yüksek olması nedeniyle, bu projektörün PowerPoint sunumu için kullanılmasını önermiyoruz.
  • USB diskten projektöre PowerPoint desteklenmez. Ancak PowerPoint profilini PNG, IPG veya projektör tarafından desteklenen başka bir görüntü formatında kaydedebilir, ardından döngü oynatmayı planladığımız fotoğrafları seçebiliriz. Her fotoğrafın varsayılan aralığı 1 saniyedir ve uzaktan kumandayla veya projektördeki düğmeyle kontrol ederek duraklatabiliriz.